Namaz'ın Farzları

Namazın içinde ki farzları nelerdir? - şartları - sünnetleri, vacipleri - kılınışı



Namazın farzı on ikidir. 6’sı içinde, 6’sı dışındadır:

Dışındaki Farzları(Namaza başlamadan önce mutlaka olması gereken şeylere “şartları” denir) ve altı tane olup;

1. Hadesten Taharet: Gusül abdesti almayı gerektiren manevi pis olma halidir. Cünüplük, ay hali ve lohusalık gibi.

2. Necasetten Taharet: Bedenimizde, elbisemizde ve namaz kılacağımız yerde, namazımızın sıhhatine engel olan idrar, büyük abdest ve kan gibi gözle görülebilen pis şeyleri temizlemek.

3. Setr-i Avret: Bakılması haram olan yerleri örtmek demektir. Avret yerleri; erkekte göbekten diz kapağına kadar (diz kapağı dahil); kadınlarda el, yüz ve ayakları hariç bütün vücuttur.

4. Vakit: Her namazı vaktinde kılmak.

5. Kıble: Namazda kıbleye yönelmek.

6. Niyet: Namaza dururken hangi namazı kılacağımızı kalben ve dille söylemek.

İçindeki Farzları (Namaza başlarken ve başladıktan sonra yapılması gereken şeylere “rükün” denir) ve altı tane olup;

1. İftitah Tekbiri: Namaza başlama tekbiri almak demektir. Tekbir; “Allah her şeyden büyüktür.” anlamına gelen “Allah-u Ekber” sözüdür.

2. Kıyam: Namazda ayakta durmak demektir. Farz ve vacip namazlarda ayakta durmak farzdır.

3. Kıraat: Namazda Kur’an okumak demektir. Farz namazların ilk iki rek’atında, vitir ve nâfile namazların bütün rek’atlarında bir miktar Kur’an okumak farzdır.

4. Rükû: Namazda eğilmek, boyun eğmek demektir. Namazda ellerle, diz kapakları tutulularak sırt ve baş aynı seviyede olacak şekilde eğilmektir.Rükuda: “Subhane Rabbiyel Azim” (Büyük olan Rabbim, her türlü noksanlıklardan uzaktır.) denir.

5. Sücûd: Namazda secde etmek demek olup; ellerin, dizlerin, ayakların ve burunla birlikte alnın yere konulmasıyla gerçekleşir. Secdede; “Subhane Rabbiyel Ala”( En Yüce olan Rabbim, her türlü noksanlıklardan uzaktır.) denir.

6. Kade-i ahir: Namazda son oturuş demektir. Namazların sonunda “Tahiyyât”ı okuyacak (teşehhüd miktarı) kadar oturmaktır.







1 - 2 - 3 - 4
Copyright 2023.