Nafile İbadetleri Çoğaltma

Üç Ayları Değerlendirme Yolları



Üç Aylar; sarsılan rûhî dünyamızı onaracağımız, yitirdiğimiz, kaybettiğimiz değerleri yeniden bulacağımız, merhametin kuşatıcılığını derinden hissedeceğimiz, kalbî seviye kazanacağımız, hayatımızı yeniden gözden geçirmemize vesile olacak manevi bir iklim…

Zamanımızda "Üç aylar" kış mevsimine rastlamaktadır. Efendimiz (s.a.s )’in ifadesiyle “kış mü’minin ilk baharıdır.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, III, 75.)
Bu itibarla üç ayları bahara dönüştürmek için namaz, oruç ve benzeri nafile ibadetleri arttırmak gerekir. Zira namaz kötülüklere sed, oruç takva aracıdır.
Yetimin başını okşayan el, dertli yüreklere şifa sunan dil, gülmeyi unutmuş yüzlere sürur olma...

Kimsesizlerin kimsesi, çaresizlerin çaresi olma. Nafile namaz ve oruçlarla, yapılacak hayır ve hasenatla Üç Ayları değerlendirme…
Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).

Bu itibarla, Recep ve Şaban aylarının aralıksız olarak oruçlu geçirilmesinin dinî bir dayanağı yoktur. Kişi, sağlığı müsait olup güç yetirdiği takdirde bu aylarda dilediği kadar nafile oruç tutabilir. Bir gerçeği de unutmamalıyız ki üç aylar içerisinde idrak edilen kandil gecelerine ait özel bir namaz sahih kaynaklarımızda mevcut değildir. Nebevi öğreti de asıl olan az ve devamlı bir ibadet düzenidir.

kaynak : Doç. Dr. Ömer MENEKŞE







1 - 2 - 3 - 4
Copyright 2023.